Det enda man behöver för att utbilda sig är en dator och en internetuppkoppling

 

Under coronapandemin tvingades all högre utbildning i Sverige snabbt slå om till att sköta all undervisning på distans. Detta var ett nödvändigt drag att göra för att dra ner smittspridningen, men var samtidigt någonting som inte uppskattades av alla studenter.

 

Men faktum är att det under en lång tid har varit möjligt att studera på distans, men sedan internet och datorer blev ett allt mer framstående inslag i våra samhällen har distansutbildningar blivit ännu populärare och dessutom mycket bättre. Oavsett om man vill läsa någonting på skoj eller om man vill plugga en kommunikationsutbildning för att förhoppningsvis sedan arbeta inom branschen kan en distansutbildning vara ett utmärkt första steg att ta. I den här texten kommer vi att prata närmare om distansutbildningar och vilka fördelar som det finns med att läsa den här typen av utbildning.  

 

Distansutbildningar gör det möjligt för vem som helst att studera 

Även om Sverige är ett land med gott om olika universitet och högskolor på olika platser runtom i landet är det långt ifrån alla som bor inom pendlingsavstånd från ett lärosäte. Till följd av detta, samt att det inte är självklart att man bara kan flytta till en annan stad för att studera, kan distansutbildningar vara ett fantastiskt sätt att öka viljan och möjligheterna för en större del av befolkningen att utbilda sig. Istället för att man ska riva upp sina rötter och sitt liv för att sedan flytta till en ny stad med allt vad det innebär blir det istället enkelt och tillgängligt att koppla upp sig mot föreläsningar och ta del av utbildningsmaterial på det viset.  

Det finns två olika typer av distansutbildningar  

För den som är intresserad av att utbilda sig på distans finns det primärt två olika typer av utbildningar som man kan välja bland. Den första är att studera vid något av de stora universiteten och både Lund, Uppsala och många fler stora läroverk erbjuder idag möjligheten till att läsa kurser på distans. Nackdelen med detta är att kurserna då läses helt och hållet på dagtid, någonting som inte fungerar för alla. 

 

Det går också att söka sig till en fristående utbildare, någonting som vi har länkat till längre upp i den här artikeln. Fristående utbildare har ofta mycket erfarenhet och erbjuder utbildningar i lite mer komprimerat format. Dessa utbildare har också ofta strukturerat utbildningen på det viset att man själv får välja när man tar del av undervisningen, någonting som gör att det blir väldigt mycket lättare att exempelvis arbeta under tiden som man läser sin utbildning.

En distansutbildningar kan hjälpa en skapa ett skarpare CV 

Om det är någonting som arbetsgivare verkligen tycker om hos en potentiell ny medarbetare är det kompetenser. Om du känner att du har kört fast i ditt nuvarande yrke eller om du bara vill göra dig ännu mer attraktiv när du söker efter nya utmaningar kan en distansutbildning vara en perfekt krydda för att göra ens CV ännu bättre.